Burgers vinden het belangrijk dat huisartsen deskundig en betrokken zijn


Burgers vinden dat huisartsen op de eerste plaats deskundig en betrokken moeten zijn. Het omgaan met sociale problematiek en preventie zien zij minder als taak van de huisarts. Dit blijkt uit een online enquête onder burgers die deelnemen aan het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. De enquête maakte deel uit van het project Toekomst Huisartsenzorg, waarin de kernwaarden en kerntaken van de huisartsenzorg zijn herijkt door huisartsen zelf.

Huisarts: deskundig en betrokken
Burgers vinden het vooral belangrijk dat huisartsen deskundig en betrokken zijn en dat ze hun patiënten écht kennen. 'Deskundigheid' sluit aan bij de kernwaarde 'medisch-generalistisch': huisartsen hebben de medische kennis en vaardigheden om gezondheidsklachten te beoordelen en te behandelen of om patiënten door te verwijzen. 'Betrokkenheid' en het 'kennen van patiënten' sluiten aan bij de kernwaarde 'persoonsgericht': huisartsen houden rekening met de behoeften en context van hun patiënten.

Sociale problematiek en preventie zijn minder de taak van de huisarts
Op de vraag welke taken ook door anderen kunnen worden gedaan als de huisarts niet voldoende tijd heeft, kozen de ondervraagde burgers het vaakst voor de taak een aanspreekpunt te zijn voor mensen met vragen over financiële problemen of huisvestigingsproblemen. Ook preventie, bijvoorbeeld het voorkomen dat gezonde mensen ziek worden, zien de ondervraagden minder als taak van de huisarts. Dat laatste is in lijn met hoe huisartsen zelf aankijken tegen hun kerntaken. Huisartsen zien primaire of universele preventie als een publieke taak en niet als kerntaak van de huisarts. Huisartsen zien zichzelf wel als de aangewezen persoon voor het bieden van geïndiceerde preventie (het voorkomen van klachten bij at-risk-groepen) en zorggerelateerde preventie aan de individuele patiënt.

Het onderzoek
Binnen het project 'Toekomst Huisartsenzorg' - gefinancieerd door het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen (vereniging van eerstelijnsorganisaties) - zijn de kernwaarden en kerntaken van de huisartsenzorg opnieuw geformuleerd. Het Nivel heeft als onderdeel daarvan een online enquête afgenomen onder burgers met behulp van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Dit panel heeft als doel de gezondheidszorg in kaart te brengen vanuit het perspectief van de bevolking in Nederland. Het panel omvat momenteel bijna 12.000 leden van 18 jaar en ouder.

BRON: Nivel


Stomavereniging lanceert de Stoma Wegwijzer

De Stomavereniging heeft de Stoma Wegwijzer gelanceerd. Deze nieuwe digitale tool geeft antwoord op de 100 meest gestelde vragen van mensen met een stoma of een pouch. 

Thema's
De vragen zijn ingedeeld in tien thema's: een stoma of pouch krijgen, net geopereerd zijn, dagelijks leven, relaties, op reis, emoties, materialen, vergoedingen, problemen en kinderen met een stoma. Een onafhankelijk team van stomadragers en experts heeft de vragen beantwoord in heldere en begrijpelijke taal. In de wegwijzer staat ook handige informatie voor familie en professionals zoals stomaverpleegkundigen, huisartsen en specialisten.

Brochure op maat maken
Handig: je kunt via www.stomawegwijzer.nl informatie selecteren en omzetten in een persoonlijke brochure op maat. Je kunt deze folder vervolgens delen met anderen of bewaren om later terug te lezen.

Benieuwd of jouw vraag er ook tussen staat?
Of ben je op zoek naar praktische info? Kijk snel op www.stomawegwijzer.nl


HogeNood is op zoek naar testers voor de app

 
Ken jij de HogeNood app al?
Deze app toont alle openbare toiletten in heel Nederland, waar je ook bent.

HogeNood is op zoek naar testers om de app nog beter te maken voor nog meer openbare toiletten te vermelden.
Iedere toilet telt! Doe jij ook mee?
Stuur dan een mail naar: info@hogenood.nu o.v.v ‘aanmelden tester’

Hoge nood


Vernieuwde internettraining tegen stressincontinentie

 

Thuis via internet een trainingsprogramma volgen dat helpt bij stress incontinentie? Dat kan met Baas over je blaas, een trainingsprogramma van het Radboudumc in Nijmegen. Dit programma is in Zweden ontwikkeld en bleek daar bij 2 op de 3 vouwen een aanzienlijke verbetering of genezing van het urineverlies te geven. Stress incontinentie betekent dat je urine verliest als de druk in je buik toeneemt. De blaas sluit op dat moment niet goed af. Je verliest dan urine op het moment dat je bijvoorbeeld hoest, tilt of springt.

De website Baas over je blaas is geüpdate en er is een nieuw trainingsprogramma voor vrouwen met stress urine incontinentie.

Via deze link kom je bij het trainingsprogramma.

BRON: Bekkenbodem4all.nl


VGZ kiest voor Hoogland Medical

   

VGZ kiest voor Hoogland Medical! 
Dat betekent dat wij wederom contractpartij voor VGZ zijn en al onze VGZ-verzekerden er op kunnen rekenen dat Hoogland Medical zich de komende jaren blijft hard maken voor een goede kwalitatieve zorg en correcte behandeling en levering van stoma- en urine afvoerende materialen.


Handbikebattle 2018 en Hoogland Medical is er bij!
Deze week is het weer zover: de HandbikeBattle in Oostenrijk wordt gefietst op donderdag 14 juni. 

Het is inmiddels de zesde keer dat deze battle georganiseerd wordt. En een lustrum voor wat betreft onze eigen betrokkenheid daarbij. Ook dit jaar sponsoren wij weer verschillende teams die de beklimming maken en steken wij ter plekke onze handen uit de mouwen om te helpen en te ondersteunen. 

De HandbikeBattle live volgen?
Dat doe je via deze link:
http://www.ustream.tv/channel/HandbikeBattle
Applaus-campagne van V&VNOfficieel was het zaterdag 12 mei de Dag van de Verpleging. Vanaf vandaag (15 mei) is het de Week van de Verpleging. V&VN heeft een bijzondere, ‘applaus-campagne’ opgezet. Beroepsgroepen als politie, brandweer en NS, columnist Pieter Derks en longarts/schrijver Sander de Hosson doen mee aan de campagne (zie hun persoonlijke boodschap en applaus op www.venvn.nl).

Wie gunt u applaus?
Iedereen kan mee doen door zèlf een online applaus-kaart te sturen aan een verpleegkundige of verzorgende, of bijvoorbeeld aan een heel team. U kunt de kaart zo persoonlijk maken als u zelf wilt, met een foto en een tekst. Versturen is simpel, dat wijst zich vanzelf.

Een groot gebaar
Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk verpleegkundigen en verzorgenden het gevoel te geven dat zij gewaardeerd worden. Dat we zien hoe hard zij werken en dat we zien hoe ze de roostergaten opvullen die ontstaan door de personeelstekorten of bij een griepgolf. Die waardering werkt vooral als het massaal wordt, als er iets groots op gang komt. Daarom de vraag aan u om niet alleen zelf zoveel mogelijk applaus-kaarten te versturen, maar ook om anderen te vertellen over deze actie, zodat ook zij hun waardering kunnen uiten voor verpleegkundigen en verzorgenden.
#applausvoordezorg


Move Forward Handbike Marathon 27 mei

 
Een marathon is 42 kilometer lang. Die klassieke afstand spreekt al eeuwen tot de verbeelding van elke sporter.
Exclusief voor vastframe handbikers organiseert WV Het Stadion op 27 mei 2018 de Move Forward Handbike Marathon op het veilige, geasfalteerde wielercircuit op de Nedereindse Berg. Het is de vierde wedstrijd in de Nationale Handbike Competitie van de KNWU, mede mogelijk gemaakt door Move Forward with Hollister en Hoogland Medical.
Iedere handbiker rijdt de totale afstand van 42 km. De perfecte test voor de Handbikebattle op 14 juni.
Doe je mee?
 
Voorbereiding op de HandbikeBattle
Deze Handbike Marathon past perfect in de voorbereiding op de HandbikeBattle van 14 juni in Oostenrijk.
   
 
PROGRAMMA 27 MEI
 11.00 - 12.00 uur  Inschrijving deelnemers
 13.00 uur  Start voor 19 ronden van 2.213 meter over het volledig geasfalteerde circuit met klim
 16.00 uur  Sluiting finish
 16.15 uur  Prijsuitreiking

INFORMATIE

Voorzieningen
Parkeerplaats, douche- en kleedgelegenheid en aangepast toilet aanwezig.

Aanmelding
KNWU-licentiehouders schrijven zich in via mijnknwu.knwu.nl. Buitenlanders en KNWU-basisleden schrijven zich in via een mailtje naar handbiken@wvhetstadion.nl met vermelding van naam, geslacht, klassen en bondslidnummer.

Een KNWU-basislidmaatschap 2018 kun je tot drie weken voor de marathon voor 23 euro per jaar kopen bij de KNWU (www.knwu.nl/lid-worden/basislidmaatschap). Ben je lid van een KNWU-wielervereniging dan is het basislidmaatschap vaak al inbegrepen bij de contributie.

Op 27 mei is inschrijving ook nog ter plekke mogelijk. Iedere deelnemer dient op 27 mei een geldige KNWU-licentie of KNWU-basislidmaatschap 2018 te tonen.

De tijdwaarneming is in handen van de KNWU-jury. Iedere deelnemer gebruikt daarvoor verplicht een MyLaps-transponder. Die is op 27 mei te leen tegen een borgsom van 10 euro contant.

Organisatie en info
Wielervereniging Het Stadion in Utrecht, E: handbiken@wvhetstadion.nl T: 06 26 50 04 87.

Kijk voor meer informatie en nieuws op www.facebook.com/HandbikerStadion


Nieuwe website Naarjehuisarts.nl bereidt mensen met verstandelijke beperking beter voor op huisartsbezoek


De nieuwe website www.naarjehuisarts.nl helpt mensen met een verstandelijke beperking om beter voorbereid naar de huisarts te gaan. De bezoekers krijgen er uitleg van de bekende uitleganimatie Steffie en kunnen er telefoongesprekken oefenen. Naarjehuisarts.nl is een product van het Nivel en Leer Zelf Online en is gefinancierd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en het Fonds Verstandelijk Gehandicapten.

“Iedereen kent dat gevoel wel. Je voelt je niet lekker, maar wat doe je dan? Dat is voor iedereen een lastige vraag, maar ook één van de praktische problemen waar mensen met een verstandelijke beperking tegenaan lopen”, aldus programmaleider Hennie Boeije van het Nivel.

Twee vliegen in een klap
Met drie uitlegmodules legt de bekende webhulp Steffie in eenvoudig Nederlands uit wat je kan doen als je je niet lekker voelt, hoe je precies kan achterhalen waar je last van hebt en hoe een bezoek bij de huisarts precies gaat. Jacques de Wit van LZO: “We vergroten hiermee de voorspelbaarheid van het proces, wat de stress vermindert.” Met deze voorbereiding plus een oefenmodule om te bellen en om een afspraak te maken bij de huisarts, is niet alleen het beoogde doel om patiënten beter voor te bereiden op hun afspraak bij de huisarts, maar dat ook huisartsen gerichter en sneller kunnen achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. En dat is hard nodig, aldus Boeije: “Deze doelgroep vindt het soms lastig om hun klachten in te schatten of te verwoorden. Wanneer ze niet naar de huisarts gaan terwijl dat wel nodig is, levert dat ongemak op of verergering van klachten. Steffie laat hen zien waar ze informatie kunnen vinden en met wie ze kunnen praten om een beslissing te nemen.  

Klachten in kaart
Door eenvoudige voorlichting te geven hoe een afspraak bij de huisarts gaat, is de patiënt beter voorbereid wat hij bij de afspraak kan verwachten. Ook kunnen vooraf de klachten van de patiënt in kaart worden gebracht. De patiënt vult op de website een complete vragenlijst in waar uiteindelijk een samenvattend document uitkomt. Dit document print de patiënt uit om mee te nemen naar de huisarts. Op deze manier denkt de patiënt vooraf beter na over de klacht en is het voor de huisarts ook eenvoudiger om tot de kern van de klacht te komen. De site verlaagt ook de drempel als het gaat om een taalbarrière. “De vragenlijst vertalen we naar het Syrisch Arabisch en het Tigrinya. Vervolgens print de website de vragenlijst in het Nederlands uit”, aldus De Wit.

BRON: Nivel


NIEUWE WET ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING 25 MEI 2018 VAN KRACHT


Een digitale wereld, waarin het steeds vaker voorkomt dat onze persoonsgegevens op meer plekken worden vastgelegd en koppelingen tussen die gegevens gemakkelijker tot stand komen, vraagt om een nauwlettende blik op hoe we met z’n allen met persoonsgegevens omgaan. En dus ook om gezamenlijke afspraken aangezien landsgrenzen vervagen in deze digitale wereld.


Algemene Verordening Gegevensbescherming
Per 25 mei 2018 is een nieuwe Europese wet van kracht: de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze wet geeft mensen meer mogelijkheden om voor zichzelf op te komen bij de verwerking van hun persoonsgegevens en geeft organisaties verplichtingen om daarin zaken goed op orde te hebben.


Voldoen aan de AVG regels, omdat we respect hebben voor de privacy van de medemens
Ook bij Hoogland Medical nemen we daarom onze processen onder de loep en scherpen we deze aan als dat nodig blijkt te zijn. Vragen die wij onszelf daarbij stellen zijn: Welke persoonsgegevens verwerken wij en waarom zijn deze gegevens nodig? Voor welke medewerker is het noodzakelijk om toegang te hebben tot deze gegevens en voor welke niet? Hoe veilig is Hoogland Medical als het gaat om gegevensverwerking- en opslag? Wij hanteren daarbij het motto dat we voldoen aan de AVG regels, omdat we respect hebben voor de privacy van de medemens.


 

Oproep ZorgSpeciaal


Wilt u uw mening uiten over artikelen die in ons magazine ZorgSpeciaal komen nog voordat het magazine uit is? En vindt u het niet erg om die mening terug te zien in het magazine?
Kent u iemand waarvan u denkt 'die zou wel eens de aangewezen persoon kunnen zijn om in ZorgSpeciaal te staan'? Of wellicht bent u zelf wel die persoon?
Laat het ons dan weten via zorgspeciaal@hooglandmedical.nl o.v.v. Panel ZorgSpeciaal.